TOPTRIP

Karneválhét!

2016. február 07. - toptrip

Az óriási tollas fejdíszek, a tapadós strasszos jelmezek és a tonnányi konfetti és a díszes maszkok azt jelentik, hogy itt a karneválszezon. A virtuális karneválozáshoz az alábbi felejthetetlen helyszínekkel segítünk.

mardi-gras-celebration-new-orleans_foto_sean_gardner_getty_images.jpgFotó: Getty/Sean Gardner

A böjt előtti időszak a keresztény kultúrkörben minden évben hatalmas bulival zajlik. Az egykori pogány szokás a tavasz érkezését is jelzi. A karneválok mögötti üzenet nem sok utazót érdekel, nem megérteni, hanem átélni akarjuk ezt az időszakot Ilyenkor ki lehet kelni kicsit magunkból, egy maszk mögé bújva új oldalunkat ismerhetjük meg. Toplistánk a világ legjobb bulijairól:

 

Rio de Janeiro, Brazília 

A világ legnagyobb karneválja, ahol több mint kétmillión rázzák egyszerre a feneküket a legforróbb szamba dallamokra. Nemcsak a híres Sambadromo stadion, de az utcák is megtelnek bulizó tömeggel. A kerületek utcabulijai, az esti bálok, a szamba iskolák próbái és a nagy színes jelmezes felvonulás életre szóló élményt nyújtanak a látogatóknak. A pajkos és bohókás Momo király utasítására táncolja a batucadat a közönség miközben a falatnyi strasszos bugyit viselő szambázó hölgyek lábát nézve hipnózisba eshetünk. Két tánc között érdemes egy capirinhat legurítani.

rio-carnival-2015-beija-flor.jpgFotó: Reuters/Ricardo Moraes

Időpont: 2016. február 5-10. rio-carnival.net


New Orleans, Egyesült Államok

 

A francia negyed központi utcájában a Bourbon Streeten van a legtöbb esemény. A Mardi Gras nem a szemérmesek bulija ez, hiszen a felvonulók mellett néha a bevállalósabb turisták is ledobják a felsőiket. Cserébe színes gyöngysorokat dobálnak az erkélyekről és a felvonuló kocsikról. A meztelenkedés persze nem kötelező, így a gyerekek szemét sem kell mindig eltakarni: a város egyik részében ugyanis színes, családias hangulatban lehet karneválozni. Ha egy kis energia löketre van szükséged a dajdajozáshoz akkor ne hagyd ki a „király tortát”, ami egy pszichedelikus fahéjas sütemény. Ha a tortaszeletedbe egy műanyag babát találsz, a következő tortaszeletet neked kell fizetned a társaságnak.

 new-orleans-mardi-gras-2015-21.jpgFotó: Getty Images

A nagy felvonulás időpontja mindig húshagyó kedden van: 2016. február 9. mardigrasneworleans.com.

 

Velence, Olaszország

 

Maszkos dekadencia és elegáns bálok jellemzik az olasz carnevale. A felvonulók itt hatalmas maszkokat, fejdíszeket és gazdag nemes kelmékből készült jelmezekben sétálgatnak a csatornáiról híres város ikonikus látnivalói között. A velencei maszkok hosszú múltra tekintenek vissza, évszázadokon keresztül a díszek mögé lehetett bújni és arc nélkül élvezni az élet olyan örömeit, amiket a mindennapokban nem mertek. A fő esemény a Szent Márk téren és környékén van, de érdemes a kis utcákba is benézni, mert remek fotólehetőségeket lehet ott is találni. A Dózse bálja és a grandiózus maszkabálra a belépőjegyek elég borsosak, de ezeken átélhetjük Casanova mindennapjait is. Az Angyalok repülése eseményen egy szépségverseny győztese repül át a téren. Hangulatjavítónak egy Bellini koktél jöhet és ha megéheznél egyél a frittelle di carnevale-ből, ami egy olajban sült édes sütemény. Csak arra vigyázz, hogy az elegáns kosztümöd ne morzsázd össze.

 carnival-venice_2812828b_foto_ap.jpgFotó: AP

Időpont: 2016. január 23. – február 9. carnevale.venezia.it

  

Trinidad & Tobago

A karibi kettős sziget karneváljának fordított története van. A rabszolgák kezdték el parodizálni a fehér hódítók jelmezes báljait, amivel a gyarmati hatalmukat utánozták. Miután 1834-ben eltörölték a rabszolgaságot, az ünneplés még nagyobbá nőtt. Ma limbó bajnokság, calypso zene és színes hatalmas kosztümök jellemzik a vidám forgatagot, aminek a végén minden évben megválasztják a karnevál királyát.

 trinidad_foto_andrea_de_silva_reuters.jpgFotó: Reuters/Andrea de Silva

Időpont: 2016. február 8-9. www.ncctt.org  


Binche, Belgium

Egyedi a belga városka karneválja, ahol több tucat gombszemű, zöld szemüveges, vörös szakállas, csíkos ruhás figura lepi el az utcákat. Nem kell megijedni nem zombi apokalipszis zajlik, annyira nem félelmetes, mint vidám ez az esemény. Gille figura jelmezbe csak a helyiek öltözhetnek a húshagyó keddi meneten, ahol gallyakat emelnek a magasba, hogy elűzzék a rossz szellemeket, narancsokat dobálnak, amit ha elkapunk akkor szerencsénk lesz. Este fáklyás menettel, strucctollas fejdísszel és álarccal a város főterére vonulnak, ahol tábortűzzel mondanak búcsút a télnek.  

Fotó: darkroom.baltimoresun.com

Időpont: 2016. február 7-9. carnavaldebinche.be.



Oroszország 

A böjt előtti napon sokan esznek palacsintát, de nem úgy mint az oroszok, akik kamionnyi adag blinit fogyasztanak. A maslenitsa az ősi pogány napünnep utóda , amelyben a palacsinták kör alakja lehet a kapcsolódási pont. Hógolyó csatákkal, szánkózással és korcsolyázással telik az idő két palacsinta zabálás között miközben Lady Maslenitsa képmását végighurcolják az utcákon és végül Moszkva Vörös terén felgyújtják. Élő zene, tánc és még több palacsinta tartozik az ünnepléshez. A megbocsájtás és a szoros családi kötelékek erősítése a cél ilyenkor a hűvös országban.

 russia_foto_www_northcountrypublicradio_org.jpgFotó: northcountrypublicradio.org

Időpont: a képmás égetése nyolc héttel előzi meg az ortodox keleti húsvétot. 2016. március 6-12.

 

Ptuj, Szlovénia

A magyar búsójáráshoz hasonló a szlovén pogány elemekben gazdag farsangolás, a Kurentovanje. A helyiek maszkot viselnek és báránybőrbe bújnak, amivel tiszteletüket fejezik ki Kurentnek az ősi hedonista istennek. A felvonulás során Ptuj utcái hangosak, harangokat ráznak és nyelvüket öltik a szőrös vonulók, hogy elijesszék a szellemeket. Eközben a gyerekek próbálnak elugrani a démoni alakok hálóik elől, akik a fiatal lelkeket próbálják begyűjteni.

 szlovenia_foto_kurentovanje_net.jpgFotó: kurantovanje.net

Időpont: 2016. február 2-9. kurentovanje.net.

 

Sitges, Spanyolország

A katalán carnaval-i tradíciók Európa-szerte jól ismertek. Mindegyik városnak megvan a maga egyéni bulizó stílusa. A szabadelvű Sitgesben, Barcelonától nem messze szép tengerpartok és melegbárok csábítják a karneválozó tömeget. A Noche de la Mantillas eseményen mindenkinek lehetősége van tradicionális spanyol népviseletet felvenni és abban felvonulni. Nem kötelező, de elvárt, hogy a hagyományos ruhákat az ellenkező nem képviselői hordják. A szekrényvállú férfiakon jól mutat a szűk pöttyös szoknya és a kasztanyetta, ahogy a hölgyek is bemutathatják torreádor stílusokat a feszes nadrágokban. A karnevál végét a szardíniák temetése zárja.

 Fotó: blog.friendlyrentals.com

Időpont: 2016. február 4-10. carnavaldesitges.com

 

Forrás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toptrip.blog.hu/api/trackback/id/tr18366742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 13 téli fesztivál, amit nem szabad kihagyni 2016.02.07. 23:25:31

| Fiers Gábor | Ha azt hitted, hogy igazán jó bulik csak napsütésben és nyáron lehetnek, tévedtél. Télen legalább annyi őrült bújik elő valahonnan, mint ahányan ellepik a fesztiválokat az év közepén. Sőt! Néhol talán még durvább arcok mutatj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása