TOPTRIP

Ahol az amerikai first ladyk kirándulnak

2016. április 05. - toptrip

Az amerikai nemzeti parkokat tavasztól-késő őszig érdemes felkeresni. Ezt Laura Bush és Michelle Obama is tudja, akik idén a jubiláló amerikai nemzeti parkokat népszerűsítik.

yosemite_dale_carlson_flickr.jpgYosemite Nemzeti Park Kalifornia államban - Az alagút kilátó - hamarosan a vízesés is látható lesz. (Fotó: Flickr/Dale Clarkson)

A tavaszi időszaktól kezdve, bár attól függ, hogy melyik parkba megyünk, az időjárás kedvező. Lehet kirándulni, túrázni, a nagy melegben jó érzés felmászni a csúcsokra vagy éppen megmártózni egy hűvös tóban. A vadnyugaton sincs még izzasztó hőség a nyári hónapok előtt.

Télen a parkok egy része a nagy havazásokkor zárva van, vagy csak limitáltan látogathatók. Hamarosan a hegyeken összegyűlt hó olvadni kezd, megtelnek a víztározók és gyönyörű vízesések alakulnak ki. 

Téli fehérség lepte el a tájat, az állatok egy része mély álmot aludt eddig. Mivel kevesebb a kiránduló, a vadonban élő állatok közelebb merészkednek. Ha mostanában utazol Amerikába, érdemes a vadnyugat parkjainak honlapját felkeresni a téli nyitva tartás és hóviszonyok miatt.  

2016-ban jubilálnak a nemzeti parkok Amerikában. 100 éve látogatható szervezett formában a Grand Canyon, a Yosemite és társaik. 1916 augusztusában alapították a National Park Service-t (NPS), amely dokumentumát Woodrow Wilson elnök írta alá. Az USA és a világ első nemzeti parkját a Yellowstone-t már korábban, 1872 márciusában megalapították.

A nemzeti parkok szervezetébe azonban nem csak a természet csodái tartoznak. A több mint 400 helyszín között vannak történelmi emlékhelyek, csatamezők, tengerpartok, múzeumok. A Fehér ház Washingtonban, a Szabadság szobor New Yorkban vagy az Alcatraz börtönsziget San Franciscoban is nemzeti parknak számít. A parkokat 2014-ben több mint 292 millión látogatták.

A belépő attól függően változik a parkokban, hogy milyen közlekedési eszközzel megyünk és hol töltjük az éjszakát. Gyalog, biciklivel, autóval, szervezett buszos programon vagy lakókocsival, kempingben vagy szállóban. Az árak 3 és 30 USD körül vannak. Éves bérletet 80 USD-ért lehet venni, ami mindegyik parkba érvényes. Idén az amerikai általános iskolák negyedik osztályosai ingyenesen látogathatják a parkot. Az épített emlékművek többsége ingyenesen látogatható egész évben.

 

2016-ban ezeken a napokon ingyenesen látogathatók a parkok:

Április 16-24: Nemzeti Parkok hete

Augusztus 25-28: Nemzeti Park Szolgálat születésnap (és a rákövetkező hétvége)

Szeptember 24: Nemzeti Közföldek napja

November 11 – Veteránok napja

 

A nemzeti parkok nagy támogatói a first ladyk. Idén Michelle Obama invitál a parkok ünneplésére, de Laura Bush ex-first lady és barátnői is évek óta kirándulnak a parkokban.

 Laura Bush

Michelle Obama 

Éld át az amerikai nemzeti parkok varázsát személyesen a jubileumi évben. Részletek ezen a linken

A bejegyzés trackback címe:

https://toptrip.blog.hu/api/trackback/id/tr698366620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása