TOPTRIP

Hova utaznak a hipszterek?

2016. május 09. - toptrip

Hogy kik? A hipszterség egy mostanában divatos kifejezés annak ellenére, hogy a hipszterek mindent megtesznek, hogy ne tűnjenek divatosnak.

A hipszterek a legújabb trendeket és divatot követik, amelyek kívül esnek a kulturális mainstreamen. Ők a menő nem-menők. Zavaros lenne? Nem az. A hipszterek alkotják meg az új dolgokat, innovációban erősek és miután valami jót alkotnak, azt majmolni kezdik mások, és így az a tömegdivat része lesz. Ekkor a hipszterek újítanak, átalakulnak, változtatnak és megint trendtelenek lesznek, persze csak ideig-óráig.

4007b1688bee08e9d5c42389b7f641fa.pngFotó

A hipszterek a városok  zűrösebb, lepukkantabb részein élnek, amelyek az átalakulás szélén állnak, és amelyek évtizedek múlva nagyon menő helyek lesznek. A turisták pedig kíváncsiak ezekre a jövőben izgalmassá váló helyekre, meg akarják tapasztalni a hipszterkultúrát, helyi hipszter haverokkal akarnak sörözni a majd menő helyeken.

Ezeken a környéken a lakbér olcsóbb, az árak alacsonyabbak lehetnek, persze csak egy darabig. Először megjelennek az foodtruckok, a pop-up éttermek, vegán kávézók, független butikok és művészeti galériák. Majd jönnek a nemzetközi ruhaboltok és étteremláncok, felépülnek menő lakónegyedek. Ekkor veszítheti el hipszterségét egy környék.

A rosszabb városrészek fellendülésében sokat segített az Airbnb és hasonló lakásbérlő oldalak. Sokszor ezek kínálják az egyetlen lehetőséget, hogy hipszter környéken éjszakázzunk. A kereskedelmi szálláshelyek ugyanis egyelőre limitáltan érhetőek el az ilyen területeken. Az más kérdés hogy a hipszter-turisták az egyedi szállásokat keresik, nem fognak a helyi Sheratonban megszállni. A butik és független hotelekben, hostelekben azonban nem lesz hiány.  

A környékek lakói felismerték a lehetőséget a hipszter területek kiaknázásában. Autentikus hipszter túrákon mutatják be a negyedeket, vagy hipszter-kalauzt készítenek online.

sam-horine-tparty-461-1.jpg

Általában organikusan alakulnak ki ezek a városrészek, bár az utóbbi években a városvezetők így próbálták fellendíteni az elmaradottabb környékeket és megakadályozni a belvárosok túlzsúfoltságát.

Kreuzberg Berlinben, a 7. kerület Budapesten, Miera iela Rigában, a Gracia Barcelonában, Amsterdam Noord a holland fővárosban és Dalston Londonban vezetik az európai hipszter városok ranglistáját.

13161750_1382034411814056_2182649883935992037_o.jpgFotó: Szölősi Mátyás

Szemezgess a blog többi cikkéből is. Inspirációkért ide kattints, repülőjegyet itt foglalhatsz! 

A bejegyzés trackback címe:

https://toptrip.blog.hu/api/trackback/id/tr628700788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása