TOPTRIP

Melyik felhőkarcolóról fotózzuk New Yorkot?

2016. július 11. - toptrip

Egy New York-i városlátogatásból nem maradhat ki egy felhőkarcoló meglátogatása. Ha New York-ba utaznál önállóan vagy akár csoportosan, ezekből a kilátókból nézheted meg a várost felülről.

p1080716_640x480.jpgKilátás az Empire State Buildingre és a One World Observatoryra a Top of the Rock kilátóból. Fotó: Balázs utazik

Az óriási épületek aljában kis LEGO bábunak érzi magát az ember, de ha a borsos belépőjegyet kifizeti, akkor felülről nézheti a magához hasonló kis figurákat és a mini sárga taxikat. Három felhőkarcoló kilátójába lehet New York City-ben a turistáknak felmásznia. Mindegyik szuperjó élmény lesz. Hacsak nincs ismerősünk az egyik magas irodáházban, akinek a „dolgozójába” fel tudnánk menni egy kicsit, nincs más választás, mint mélyen a zsebekbe nyúlni. Az élmény kárpótolni fog!

 

Empire State Building

Talán a város legikonikusabb felhőkarcolója. Art deco stílusban épült villámgyors sebességgel a nagy gazdasági világválság idején. Volt Zeppelin kikötő és King Kong is az antennájáról csüngött le. Ez volt egykor a világ legmagasabb épülete.

p1070126_640x480.jpgFotó: Balázs utazik

Két szintje látogatható, a sima belépőjegy árában a 86. emeleti kilátó van benne, ahol a külső teraszon lehet fényképezni. Ide 32 $ a belépő. Felár ellenében magasabbra is lehet menni, egészen a 102. emeletig, de szerintünk nem éri meg ráfizetni még 20 $-t. A VIP Express jegy 60$, illetve 80$.

Látogatható: reggel 8-től éjjel 2-ig van nyitva.

Magasság: 381 méter magas (443 méter a toronnyal)

Hatalmas sorok szoktak várakozni a bejáratnál. Nehéz kiszámítani, hogy mikor érdemes menni. Talán reggel 9 előtt érdemes megérkezni, mert a turista csoportok többsége akkor indul el a szállodákból, így legalább őket megelőzhetjük. Ha valaki az éjszakában romantikázna és a kivilágított várost fotózná, készüljön fel, hogy rajta kívül még sokan tervezik ugyanezt megtenni éjszaka. Érdemes a jegyet online megvenni, így legalább a jegypénztár sort meg lehet spórolni. Vigyetek magatokkal 25 centeseket, hogy a távcsővel a tetőről sasolni tudjátok a szomszédokat.

Mi látható innen: délfelé nézve alsó Manhattan látható, a távolban megjelenik a Szabadság szobor és Ellis Island. Midtown felé a többi felhőkarcoló is látszik, de a Central Park már nem.

 empire_state_building_original_2538_640x427.jpgFotó: James Johnson

Top of the Rock

20 utcával északabbra, szintén a 5th Avenue-n található a világ egyik legnagyobb felhőkarcoló komplexuma, a Rockefeller Center. Az aljában az arany Prométheusz szobornál télen jégkoriznak, nyáron elegáns étterem üzemel. A tér körül a világ országainak zászlói és remek kis boltok sorakoznak. Itt van a Lego egyik mintaboltja, valamint az NBC Universal butik. Ebben a tévé csatorna műsorainak szuvenírjeit lehet megvenni. A szomszédban az csatorna műsorait élőben közvetítik, a reggeli műsorban  mindig láthatóak az integető látogatók. Az épület aljában bevásárlóközpont van, pár utcával arrébb pedig a Szent Patrik Katedrális.

p1080732_640x480.jpgFotó: Balázs utazik

A felhőkarcoló 70. emeletére lehet felmenni. Lehet időjegyet vásárolni, ami azért jó, mert nem kell órákat sorban állni. Online vagy a helyszínen megkapod, mikorra kell visszamenned és mint kés a vajon felmész a kilátóba. Itt is több szint van. Érdemes rögtön a legmagasabb részre menni, ahova a liftek után mozgólépcsővel lehet feljutni. Itt kevesebben vannak általában, mert mindenki az első kilátóhoz rohan. A legszebb fotók innen készíthetők, főleg ha naplementekor érkezel. Ha elég türelmes vagy, akkor a várost nappali, naplementés és esti fényekben is láthatod innen.

rockefeller-center-desktop.jpgFotó

Látogatható: reggel 8 és éjfél között minden nap. Az utolsó lift este 23 órakor megy fel.

Belépőjegy: 32 $. Ha Sun & Stars jegyet veszel, ami 15$ extra, akkor 24 óra alatt vissza mehetsz még egyszer a kilátóba. 

Magasság: 266 méter

Mi látható innen: Manhattan déli része, az Empire State Building, a távolban a One World Observatory és nagyon messze a Szabadság szobor is. A Chrysler épület és a Central Park is jól látható. Ez a mi kedvencünk!

 p1080668_640x480.jpgFotó: Balázs utazik

One World Observatory

A legújabb kilátója a városnak, ami az egykori World Trade Center helyén található a szeptember 11-i emlékpark mellett. Ez ma Észak-Amerika legmagasabb épülete 1776 láb magasságával, ami az amerikai függetlenség évszáma.  

p1030890_640x480.jpgFotó: Balázs utazik

Jegyeket online is lehet előre venni, de ha nem időjegyet vásárolsz, akkor pár dollárt még spórolni is tudsz. A helyszínen is lehet jegyeket váltani, a sor általában normál tempóban halad. Már a liftezés hatalmas élményt nyújt. A villámliftezés alatt a szemünk láttára épül fel New York a kezdetekkor a jelenig (egy videó vetítésen). Látjuk, ahogy haladunk felfelé, hogyan épültek a felhőkarcolók és azt is, hogyan tűntek el. Főleg a 2001-es támadás során összedőlt ikertornyok hiánya megrázó. Amint felérünk az emeletre egy videót vetítenek a városról, majd a vászon szétnyílik és előttünk terem New York City. Felfokozott várakozás és egy fűszernyi kis Hollywood hozzáadásával óriási élményt fog nyújtani az első pillantás. A kilátó legnagyobb hibája, hogy nem kültéri. Csak üvegen keresztül lehet fotózni, viszont ennél magasabbra épületen belül New Yorkban nem lehet menni. Sok mindennel szórakoztatják a vendégeket a kilátóban, lehet vacsorázni és koktélozni is. Ha csak az étterembe megyünk, a liftjegyet akkor is meg kell váltani.

Látogatható: reggel 9-22 között (nyáron, az utolsó jegyet 21.15-kor árulják, télen 20 órakor zár a kilátó, jegyeket 19.15-ig lehet venni)

Belépőjegy: 32-36 $, elsőbbségi belépő 56$-tól. Flexibilis napijegy gyors belépéssel 67$-tól, ha előre veszed. Helyszínen vásárolt flexibilis jegy hétköznap 87$, ugyanez hétvégén 92$-tól. Ha online, Mastercarddal vásárolsz 20% kedvezményt kapsz, de lehet, hogy ez csak az amerikai kártyákra vonatkozik.

Magasság: 541 méter (546 méter a csúccsal)

Mi látható innen: Manhattan déli és északibb része is látható innen. A Szabadság szobor viszonylag közel van, de egy erős zoom azért szükséges ahhoz, hogy közelről lássuk Lady Liberty szemeit. Az üveg tükröződése a kilátó legnagyobb problémája, furcsállom is, hogy nem készítettek egy kültéri részt a fotósoknak.

p1030975_640x480_1.jpgFotó: Balázs utazik

Ha kedvet kaptál New Yorkhoz, akkor utazhatsz önállóan és csoportosan is. A csoportos látogatások előnye, hogy sokkal többet fogsz rövid időn belül látni, mintha önállóan utaznál és még magyar nyelvű idegenvezetést is kapsz Ráadásul NYC mellett könnyebben eljuthatsz a keleti part nagyvárosaiba. Ezeket persze bérelt autóval vagy önálló utazással is megteheted, sőt a nagyvárosok között repülővel is közlekedhetsz viszonylag baráti áron.

További inspirációt utazáshoz itt találsz. Ha inkább az USA nyugati oldala érdekel a nemzeti parkokkal, akkor ezt az utat ajánljuk!  Repülőjegyeket érdemes itt nézned.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toptrip.blog.hu/api/trackback/id/tr88880378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása