TOPTRIP

Fantasztikus dolog történik zárás után ezen a jeruzsálemi piacon

2016. március 30. - toptrip

A nyüzsgő Mahane Yehuda szabadtéri piac Jeruzsálemben minden szombaton megpihen. A „shuk” forgataga egy bő napra leáll, a halas pultokat elmossák, a megmaradt zöldséget kidobják, bezár a mobiltelefonos és a feszületeket áruló bazár is. Az árusok hazamennek, gyertyát gyújtanak, és a családjukkal töltik a Shabatot.

Miután lehúzták a fém redőnyöket, lelakatolták az üzleteket, a piac új életre kel. Előbújnak Izrael színes arcai. Karakterek, akiket hétköznap a pult mögött találunk alkudozni, vagy fűszert mérni, vallási vezetők és művészek jelennek meg a rozsdás fémspalettákon.  

Fotó: www.theologische-links.de

A szombaton zárva tartó piac ismét megtelik élettel, most azonban nem a hasukat tömik a Via Dolorosa után fáradt turisták, hanem egy utcai művészeti galériában gyönyörködnek.

A lehúzott redőnyök kiváló vásznat jelentenek Solomon Souza-nak, a 21 éves londoni graffiti művésznek. Minden redőnytulajdonostól engedélyt kér, mielőtt festeni kezd, majd zárás után nekiáll a munkáknak és sorra járja a kopottas „vásznakat” és fújja a festéksprayt.

Ada Yonath by Solomon Souza. Mahane Yehuda, Jerusalem, February 2016. (Renee Ghert-Zand/TOI)

Mahatma Gandhi by Solomon Souza. Mahane Yehuda, Jerusalem, February 2016. (Renee Ghert-Zand/TOI)

Fotó: Renee Ghert-Zand/TOI

Eddig 140 mű készült el, de több mint kétszáz bazár ajtó áll még üresen. Állatok, bibliai jelenetek, úttörők és rabbik portréjával kezdte el az utcai galériát feltölteni. „Inspirálni akarunk a képekkel, reklámfeliratokat nem festünk fel, de dolgozunk az üzlettulajdonos megrendelésére is”– mondja Hahn, aki szintén segít a festésben és New Yorkból költözött a piac környékére. A festékekre a pénzt több alapítványon keresztül kapják.

 

A tourist takes a shot of spray artist Solomon Souza decorating shop shutters. Photo by Lital Yeshurun

Fotó: Lital Yeshurun

A srácok célja, hogy Jeruzsálemben új idegenforgalmi attrakciót hozzanak létre. Tervük sok van, most épp a jeruzsálemi önkormányzattal próbálnak együtt dolgozni.

A látogatók sok helyről jönnek, más kultúrájúak és vallásúak, csak úgy, mint az üzlettulajdonosok is. Az etnikai sokszínűség a piacon és az egész országban varázslatos. A tunéziai, jemeni, ashkenázi, etióp és helyi eladók a bábeli zűrzavarban színes egységet alkotnak, amit az utcai művészek meg is akarnak mutatni a festményeiken keresztül.

 

Utazás Izraelben ezen a linken (x) 

A bejegyzés trackback címe:

https://toptrip.blog.hu/api/trackback/id/tr148493358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása