TOPTRIP

Megvan Nessie, a Loch Ness-i szörny*!

2016. április 14. - toptrip

Egy víz alatti szonár hangradar új képeket készített a skóciai Loch Ness tóban található szörnyről.

Fotó: Kongsberg Maritime 

A Kongsberg Maritime, a Loch Ness Project és a VisitScotland közös munkája során bevetették Munint, a szupermodern intelligens tengeri robotot, amely új információkkal szolgál a 230 méter mély tóról. Olyan vízalatti területeket lehet vele felderíteni, amelyeket eddig még sohasem sikerült elérni.

Az eredmények alapján, 180 méter mélyen a Loch alján egy felismerhető lény látható. Habár olyan formája van, mint Nessie-nek (így hívják a legendás szörnyet) de ez mégsem az a szörny, amelyet 80 éve misztikus sejtelem jár körül. A megtalált szörny valójában csak 40 éve pihen a tó fenekén. Egy filmforgatás óriáskelléke volt.

Az 1970-ben forgatott Sherlock Holmes magánélete című filmben szerepelt a 9 méter hosszú Loch Ness-i szörny, amelyet Billy Wilder rendezett Robert Stephens és Christopher Lee főszereplésével. Azt gondolják, hogy a modell elsüllyedt, miután a púpjait levették, a bóják ugyanis azokban voltak elrejtve. A forgatás óta nem látott áll-szörny azonban most előkerült. Az eredeti filmben egyébként egy tengeralattjáró alakítottak át.

holmes-andnessie.jpg

A kutatás azt is bebizonyította, hogy a Nessie árokkal kapcsolatos korábbi feltételezések a tó északi medencéjénél nem valósak. Az új és precíz vízalatti bizonyítékok azt mutatják, hogy nincs rendellenesség vagy szakadék ezen a részen.

Találtak azonban egy 8 méter hosszú hajóroncsot is a tó fenekén, amelyről a kutatócsoport még gyűjti az információkat, hogy kiderítsék annak múltját.

A kutatást két héten keresztül végezte a Kongsberg kutatócsoport, akik naponta találtak új felfedezéseket. A Loch Ness-t nagyon nehezen tudták eddig vizsgálni a mélysége és a meredek csúszós, kemény agyagú „oldalfalai” és előbújó sziklái miatt.

A submersible craft is being used to map Loch Ness in Scotland. One of its most intriguing finds is a model of the Loch ...Fotó: Kongsberg Maritime 

A Munin tengeri robotot korábban használták már elsüllyed repülőgépek, hajók és tengeri bírósági vizsgálatokra is. A 4 méter hosszú, akár önálló működésre is képes, víz alatti készüléken korunk legmodernebb és legpontosabb szonárjai találhatóak, amelyek hatalmas területeket tudnak hanggal navigálva felderíteni akár 1500 méter mélyen is.

A Loch Ness térség az egész világon ismert és nem csak a tavában lakó szörnyről, hanem a körülötte lévő gyönyörű természeti szépségekről is. A szakemberek szerint a Nessie jelenség több mint 23 milliárd forintnyi hasznot hozott már a skót gazdaságnak. Többszázezer látogató érkezik a tó és Drumnadrochit környékére abban reménykedve, hogy majd lefotózzák a szörnyet. Akiknek ez nem sikerülne, ellátogathatnak Nessielandba, ahol az interaktív múzeumban megismerkedhetnek a szörny legendájával. De lehet nagyokat kirándulni a skót felföldön, hajózni a tavon vagy romantikus kastélyokat látogatni.

Fotó: VisitScotland

*a Loch Ness-i szörny másolata, egy 1970-ben készült film kelléke.

 

Érdekel Skócia?  Még több skóciai utazási inspirációt találsz ezen a linken!

A bejegyzés trackback címe:

https://toptrip.blog.hu/api/trackback/id/tr678606872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása